Preventivmedel – hemska djungel

Alla kvinnors trubbel – preventivmedel. Eller ja alla var nog verkligen att ta i. Men många kvinnors trubbel skulle jag gissa på. Jag har som nog en del av er vet kopparspiral just nu men har faktiskt bokat tid för att ta ut den nästa vecka. Jag ska då sätta in en hormonspiral istället.

Jag är såååå less på detta testande av olika typer av preventivmedel. Hatar det!! Jag har haft en mängd olika sorters p-piller och alla (förutom en som sedan slutade tillverkas 🙁 ) har gett mig konstant mens som inte slutar förrän jag byter sort. Så p-piller har jag gett upp.

Efter det testade jag p-ring och det var inte heller en hit. Jag fick mens hej vilt under månaden och tvingades alltså ha tampong inne samtidigt som ringen vilket resulterade i att ringen ploppade ut då och då när jag skulle byta tampong. Så det kändes inte riktigt hållbart.

Efter graviditeten med Willem så valde jag att ha kopparspiral trots alla barnmorskors misstycke eftersom jag lider av riklig mens och vidrig mensvärk!!! Men det funkade ändå okej. Ja jag blödde massor och hade jätteont men jag blödde när jag skulle och det kändes värt det.

Därför valde jag att sätta in en kopparspiral även efter graviditeten med Isabella men denna gång har det inte funkat alls. Jag blöder ÄNNU mer och kan under mensen inte leva ett vanligt liv. Jag kan absolut inte gå ut och gå eftersom jag måste byta tampong varje halvtimme, jag kan inte åka långa sträckor utan chans till toalett osv. Kommer alltså inte fungera när jag börjar jobba igen.

Sen har vi mensvärken. Den är vidrig!! Jag har mensvärk varenda dag och det är inte varje dag som alvedon och Ipren biter på den. Vissa dagar ligger jag och kvider och gråter i sängen för att det gör så ont och ingenting hjälper. Henke fick mig tillslut att inse att det inte funkar längre. Jag kan inte ha det såhär.

Så nu blir det att testa hormonspiral. Känns sådär eftersom jag avskyr hormoner men hellre en spiral än ett piller som gör att hormonnivåerna åker bergochdalbana. Hoppas verkligen detta funkar nu men jag har väl inte jättehöga förväntningar.

Erfarenheter utav hormonspiral? Kommentera gärna 🙂 

24 kommentarer Lägg till din
 1. Om du vill ha nåt hormonfritt, varför inte testa pessar? Jag vet att det låter jävligt Old school men det finns nya bra pessar idag (tex Caya och femcap). Lätt att sätta in, hormonfritt, miljövänligt you name it 🙂 de behöver inte vara en ”mood killer” som kondom då man kan ha det inne flera timmar innan det ev blir att rulla runt i sänghalmen haha. Tror pessar hade varit mer populärt om barnmorskorna var mer inlästa på dom nya och inte så insnöade på alla hormonella preventivmedel…

  1. Ja alltså jag har funderat på pessar men just för att barnmorskorna aldrig någonsin har nämnt det så tänkte jag att det kanske inte var något bra eller inte något man använder längre ? Får läsa på mer om det ? Tack för tipset!

 2. Det finns ju ett hormonfritt alternativ. Natrual cycles ? Ska funka jätte bra för dom som testat! Jag tänkte testa på det efter denna graviditet då jag gärna inte vill stoppa i mig hormoner

  1. För dem som identifierar sina fertila perioder med nån app t ex Natural Cycle eller via sekretet från livmoderhalsen ex Billingsmetoden / justisse är PESSAR perfekt att använda under de få dagar en preventivmetod behövs.
   Antingen FemCap cervixpessaret, som dessutom samlar upp sekretet från livmodertappen så du kan ha betydligt bättre koll på dina ”röda dagar” än med en app.
   Eller Caya alternativt Milex , som är vaginalpessar.
   Sverige är ett av de länder där pessar används mest. Men det beror på att de flesta tagit reda på det själva och struntat i det gängse och ibland lite okunniga hormon- och spiralpratet från barnmorskor.
   Alla barnmorskor borde givetvis informera sakligt om pessar ch kunna prova ut både FemCap, Caya och Milex.
   Fungerar dessutom som menskoppar under samlag om en vill det…
   SMART!!!
   Läs mer på http://www.pessar.nu och köp via http://www.gronabarnmorskan.se eller be barnmorskan beställa ett subventionerat pessar om du bor i exempelvis Norrbotten , Blekinge, Stockholm, Värmland, Västra Götalands
   regionen …. Om inte pessar är subventionerat i ditt landsting lobba för att det ska bli det. En effektiv p-metod helt utan biverkningar, smidig för spontant sex, miljöbra och låg kostnad att subventionera… Preventivgelen BRA för slidan , men inte spermierna.. Rekommenderas av Läkemedelsverket.
   Hälsar Birgit Linderoth / Gröna Barnmorskan

 3. Jag har hormonspiral, och hade det även innan graviditeten, och jag har varit blödningsfri med den, himla skönt ? Hoppas den funkar bra för dig!
  En input bara om natural cycles som jag såg i en kommentar här ovan. Jag hade en ladycomp (och så en metod där man mäter tempen) när jag försökte bli gravid men den funkade inte alls på mig då jag hade så oregelbundna cykler ? Men har man regelbundna cykler så lär det funka bra, skulle absolut använda den metoden om jag bara kunde ?

 4. Här blir det att återgå till natural cycles. Använde det som preventivmedel i 1 år, sedan som hjälp att planera graviditet. Åt p-piller i många år som hormonbalansen och gav pcos som följd, så aldrig mer hormoner för mig. Iaf inte innan nästa barn då jag inte vill riskera mer problem innan det. När vi med 100% säkerhet vet att vi inte vill ha fler barn ska mannen sterilisera sig. Enklaste ingreppet, går att reversera om man ångrar sig och jag slipper problem med preventivmedel. Tillräckligt många år med att oroa sig för sånt.

  Angående att din rikliga mens håller dig tillbaka så mycket kan jag rekommendera menskopp. Mycket mer hygieniskt än tamponger/binda och behöver inte tömma på många timmar. Tänker knappt på att jag har mens sen jag började med det för många år sedan. Förändrade mensperioderna totalt.

  1. Ja sterilisering är något vi också har pratat om. Dock är det svindyrt (!!!) i just Eskilstuna vilket känns tråkigt. Och vi är inte riktigt 100 på att det inte blir fler barn. 99, men inte 100 😉 Men sterilisering är nog något vi kommer ta till i framtiden i alla fall 🙂

   1. Vasektomi, sterilisering av dem med spermieproduktion, borde verkligen vara helt kostnadsfritt i alla landsting. Ägglossare har alltid ett till legal abort om de blir gravida utan att vilja fortsätta graviditeten. Vilket alla i hela världen borde ha legal rätt till.
    Däremot de som bidragit med spermier, har ingen rätt alls till legal abort, och bör inte heller ha det.
    Därför är det viktigare att de skyddar sig själva bättre, så de undviker ett livslångt ofrivilligt föräldraskap med mycket pengar att betala ut de första 18-19 åren. För att män ska kunna njuta fullt av sin egen sexualitet utan oro för att bli ofrivillig förälder och de som redan har de barn de önskar, alternativt inte vill ha barn, borde få vasektomi kostnadsfritt. Finns möjlighet att frysa in spermier på egen bekostnad om så skulle önskas.
    De som själva vet med sig att de skulle bli olämpliga fäder, men har svårt att skydda sig, ex psykiskt svajiga, dålig impulskontroll, missbrukare, eller de som använder alkohol ibland och tappar omdömet etc, borde få ansöka och dessutom FÅ BETALT för att göra en vasektomi. Då det blir dyrt för samhället med aborter, omhändertagna barn, underhållsbidrag när inte pappan har pengar etc. Eller behandla biverkningar av preventivmedel hos ägglossare.
    Många, många ( men eftersom de inte rapporteras som biverkning till Läkemedelsverket fast det ska göras , så vet ingen hur många) lider av livslånga komplikationer av blodpropp pga p-piller t ex. Dyrt.
    Det här borde vi pratat om mer. Många män kan inte skillnaden mellan vasektomi / kastrering och förstår inte att deras sexliv blir BÄTTRE efter en vasektomi. Då de kan slappna av, slipper en partner som tappat lusten eller mår dåligt av sin p-metod, slipper kondom ( om de inte behöver smittskydd) etc etc
    Jag vet ingen ( utom jag själv) som försöker få up denna diskussion på agendan.

    Att männen ska tvingas äta p-piller med biverkningar och miljöskador är lika sorgligt som att kvinnor gör det.

    Gratis vasektomi i alla landsting!!! Går dessutom fort och är i princip tämligen riskfritt.
    I synnerhet jämfört med sterilisering av dem med äggledare.

    Birgit Linderoth / Gröna Barnmorskan

 5. +1 på tipset om menskopp! Jag vet oerhört hindrad i min vardag pga mensen innan jag hittade menskopp 🙂

 6. Hej har inte fått barn men haft dina problem men mens hela månaderna o mensvärk så man bara vill dö. Testade att sluta med hormonerna och köpte en termometer och natural cycels (ev felstavning)
  Nu har jag mensvärk 2dagar i månaden och mens i 4 dar typ, känner att jag kan leva igen,så att säga ?. Sen 15 års åldern har jag haft alla preventivmedel man kan tänka sig( dels för att komma tillrätta med mensproblem) och bara haft problem, är 25 nu. Men då vet jag ju att de inte är hundra procent säkert med dom metoderna men så skönt att kunna leva ”normalt” 🙂
  Ett litet försök till hjälp från en som förstår till viss del dina problem
  Mvh Linnea

  1. Ja jag är sugen på att testa det men mannen känner sig inte helt trygg så blir att testa hormonspiral först. Läste även i en kommentar ovan att det inte är superbra om man har oregelbunden mens och min är ganska oregelbunden. Jag får läsa på mer om det 🙂

   1. Det som blir negativt när man har oregelbunden mens (som jag hade) är att det blir fler röda dagar (då man bör undvika sex eller skydda sig) än om man har regelbundet. Så det blir aldrig så att oregelbunden mens ökar risken för att bli ofrivilligt gravid. Den tar det säkra före det osäkra. Så det är aldrig mindre safe pga oregelbunden mens, bara lite tråkigare 🙂 min mens blev dock mer och mer regelbunden med tiden. Och med tanke på att den va helt regelbunden innan p-piller så tror jag helt enkelt att kroppen bara fortfarande var ur balans från hormonerna, och om jag inte hade blivit gravid hade den kanske blivit helt regelbunden igen 😉

   2. Att komplettera Natural Cycles med pessaret
    FemCap är supersmart. För då har du dels ett skydd under de fertila dagarna, sen har du koll på sekretet som samlas upp i koppen och visar när du när du börjar bli fertil. De blir rikligare vitt och påminner om fil. Kallas L-sekretet, som löv då det fungerar genom att låsa in dåliga spermier. När du sen har ägglossning blir det klart och genomskinligt , som rå äggvita. Det är det spermieledande S-sekretet, ibland med lite vita flockar av L-sekret. Rikligt. Sen blir det lite mindre mängd men mycket halare, då innehåller det P1 och P2 sekret. Peak står för själva ägglossningen. Ibland kan en strimma blod visa precis när det är ägglossning. Strax därefter visar tempen på Natural Cycles en höjning och att ägglossningen varit . Perioden tre dagar efter ägglossning fram till mensens första dag är det helt omöjlig att bli gravs. Det brukar vara cirka 11 dagar. Då behövs inte pessaret. Men det kan sen användas som menskopp de dagar du blöder lite mindre eller under samlag.
    Natural Cycles skyddar i sig inte mot graviditet. Temphöjningen, några tiondels grader, visar när ägglossningen redan skett. Har du oregelbunden cykel visar sekretet ändå exakt när du är fertil, få dagar. Medan Natural Cycles räknar ut de troliga dagarna. Då blir det många röda dagar.
    Betydligt billigare och mer effektivt faktiskt att lära sig Billingsmetoden Justissemetoden Sekretemetoden fertilitetsförståelse = samma sak ungefär. Samt komplettera med just FemCap för att ha extra koll på sekretet. Med Caya och Milexpessar blandas sekretet ut med felen som då ligger i själva koppen. Med FemCap i vecket där sperman också hamnar.
    Det här brukar inte alla barnmorskor tala om, då de inte lärt sig detta själva tyvärr. Men vissa kan. Hurra!

    Tips på Facebook :
    Gröna Barnmorskan
    FemmyCyklister ( Om en bra menskopp)

    Lycka till med att hitta bästa p-metoden för just er just nu!
    Informerat val-det bästa. Men då måste en ju ha fått information om alla p-metoder..

    Birgit Linderoth leg barnmorska / Gröna Barnmorskan

 7. Be din husläkare skicka en remiss till kuagulationsmottagningen som finns i Stockholm för en blödningsutredning.
  Hoppas att din situation blir bättre.
  Mvh Linda

 8. Jag har sedan tonåren haft vidriga menscyklar och när det varit som värst kräkts och svimmat av mensvärken. För mig hjälpte verkligen hormonspiral! Hade någon småblödning direkt efter insättningen sen i princip helt blödningsfri i fyra år. Ingen värk!
  Det är ju en mycket mindre dos hormon i hormonspiral jämfört med piller då den verkar lokalt i livmoderhalsen.
  Sen är det så klart högst individuellt hur den fungerar för varje person men för min del var den guld!

  1. Går inte att jämföra dosen syntetiskt gestagen ( ett hormonstörande ämne) i minipiller som upptas i magtarmkanalen och renas via levern, med de molekyler av gestagen som frisätts i livmodern direkt ut i blodet och verkligen inte verkar ”bara lokalt”. Det finns många biverkningar av hormonspiral, migrän, djupa depressioner etc.
   Dessutom orsakar alla livmoderinlägg oavsett material ( har funnits ”spiraler” i silver, plast, dadelkärnor mm) en konstant lågintensiv inflammation som ingen exakt vet hur det påverkar allmänhälsan.
   Ingen forskning har gjorts.

   Men för de som har en blödningsproblematik som inte är utredd så är hormonspiral en bra symtombehandling.. Så att säga. Bättre och betydligt mer effektiv p-metod än osäkra p-piller (innehåller förutom gestagen, det riskfyllda hormonstörande syntetiska östrogenet) som slår ut hela cykeln och ingen p-pilleranvändare har ägglossning eller mens. Utan en bortfallsblödning. 30 svenskar har dött av p-piller senaste tio åren. De som blivit djupt deprimerade och försökt och ev lyckats med självmord, inte inräknade.
   En del med hormonspiral behåller åtminstone ägglossningen medan mensen blir mindre eller ingen då livmoderslemhinnan är så tunn.

   Att jämföra hormondoser mellan läkemedel med olika verkningssätt, p-plåster och p-ring har t ex mycket höga doser, är medvetet förvillande. Att påstås att hormonspiral ”verkar lokalt” är direkt felaktigt. GÅ INTE PÅ SÅNT!
   Gör ett eget knäppt test 🙂 : Stoppa in en vitlök i slidan och andas på din partner nästa dag. Då förstår du att det inte finns nåt ”lokalt” i kroppen.

   Alla ska givetvis välja sin egen p-metod, men utifrån Fakta!!
   Var observanta på en grön broschyr betalt av läkemedelsbolaget Bayer som alla mottagningar fått gratis, där det står mycket felaktigt om alla hormonfria p-metoder framförallt FemCap.
   Skriven av läkare som i sin tur fått pengar från Bayer… Själv har jag tagit in moderna pessar och säljer i Norden, men mer av ideella skäl och tjänar 97 000 brutto per år. Upplysning bara så att alla vet att det inte är pengar som driver mig. Utan en vilja att förbättra världen. För Glädje, Hälsa och Miljö. Och fler orgasmer !!! 🙂

   Birgit Linderoth /Gröna Barnmorskan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *