Hur du får en fungerande ekonomi

Jag älskar ju ekonomi och siffror. Till den grad att jag faktiskt är en riktig nörd när det kommer till vår ekonomi som jag styr med järnhand, pillar och duttar med varje öre. Jag är absolut inte (!!) snål, tvärtom, men jag har koll på varenda litet korvöre, något annat skulle ge mig ångest. Fy fasen!

Därför tänkte jag nu slänga in mina bästa tips för en hållbar ekonomi. Julen är på ingång och många brukar kunna ha det knapert i januari.

Det är inte inkomsterna som gör dig rik, det är utgifterna!! Hur mycket du än tjänar så är det utgifterna som resulterar i om det är minus eller plus på kontot. Skala ner, kolla över och förbättra. Det finns massor att göra när det kommer till utgifter. Vi kollar dem ständigt för att se om vi kan slopa någon eller få dem mindre på något sätt. Om så bara några kronor – gör det!! Du behöver kanske inte ha både Netflix och Viaplay, eller en något utav dem…

♣ Ha koll, övergripande koll hela tiden. Gör en budget. Hur mycket får hushållet in och vad har ni för stående utgifter. Lägg en bestämt summa till sparande varje månad, bestäm hur mycket pengar som ska användas till mat. Hur mycket är kvar? OM något är kvar – detta är pengarna du får leva fritt för denna månad.

♣ Hur många dagar är det kvar till nästa lön? Med enkel matematik kan du räkna på hur mycket pengar du kan göra av med varje dag för att de ska räcka till nästa lön. Använder du mindre en dag, bra, antingen sparar du dem eller så kan du i slutet av månaden unna dig något dyrare.

♣ Tänk många månader i förväg. Jag skulle få panik av att endast tänka en månad i taget. Jag vet vilka räkningar som komma skall och när samt vilket belopp de är på. Då måste man planera för dem. Likaså födelsedagar och jul. Börja köpa julklappar och diverse annat i tid så slipper du en jättesumma i december som gör att krediterna havererar din ekonomi och du får äta nudlar i januari.

♣ Få aldrig en påminnelse!! Mitt livs motto. Jag skulle dö! Har du dessutom en knaper ekonomi så är den där påminnelseavgiften som tillkommer jäkligt onödig. HA KOLL!!! Är du en slarver utan dess like – skaffa autogiro eller e-faktura på dina räkningar.

♣ Sälj av saker. Herregud så mycket pengar vi har dragit in under åren på att sälja sådant som för oss inte har något värde eller inte används längre. Någonting borde du kunna hitta hemma, testa!

♣ Handla när du är mätt, storhandla och gör veckomatsedlar. Detta sparar ganska mycket pengar då man (jag) har en tendens att göra onödiga inköp på tom eller stressad mage.

♣ Utnyttja rabatter. Det finns galet mycket rabatter att nyttja överallt runt omkring oss. Kolla runt och var smart!

♣ Starta ett sparande med ett kortsiktigt mål. Detta är enormt motiverande. Antingen sparar du till en specifik sak eller mot en bestämd summa. Självklart behöver du ha ett långsiktigt sparande samt pensionssparande också men har du utrymme för mer så är detta en riktigt rolig grej.

♣ Köp INTE saker på avbetalning. Räntor, aviavgifter mm är onödiga. Har du en tight budget så behöver du inte ännu mer utgifter. Spara istället ihop till det där du anser dig behöva.

♣ Vet inte om jag behöver skriva med detta men – ta INGA SMS-lån!!!! Vad du än gör!

 

Enkelt va? För de flesta är detta säkert den ena självklarheten efter den andra och många kommer säkert undra varför jag lägger upp en sån här ”löjlig lista”. Men efter att ha sett säsong efter säsong av Lyxfällan så har jag tillslut insett att detta INTE är självklarheter för alla människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *