Tips när man ska bestiga Kebnekaise

Planerar du en resa upp till Kebnekaise? Saker jag tycker kan vara bra att veta är:

 • Använd stavar på vandringen. Har du inge egna eller orkar du inte släpa med dig så går det att hyra för en billig peng vid fjällstationen. De var verkligen guld värda! Vi fick tipset om stavar av en annan som hade varit där innan, annars hade vi aldrig hyrt det. Perfekta för att avlasta för kroppen och kändes lite säkrare när man hade något att trycka ifrån med och hålla emot när man skulle ner igen. Bra för att hacka ner i snön också när man var osäker på hur djup den var.
 • Ska du laga mat med spritkök så har du nog koll på att du inte får flyga med spriten. Vi läste innan att det finns att köpa på fjällstationen och ja det fanns det men en jätteflaska för en dyr peng. Kändes sådär när man bara behövde pyttelite och ändå inte får flyga hem med flaskan igen. Mitt tips är då att köpa sprit någonstans i Kiruna innan ni tar er till fjällstationen. En annan idé kan vara att ha med ett gasolkök. Vet ej flygreglerna för detta dock!
 • Flyg helikopter!!! Såååå värt varenda krona och flyger du i anslutning till bussen Kiruna – Nikkaluokta så kostar det bara 850 kr per person. Övriga tider var dyrare.
 • Hyr stegjärn. Det borde vi verkligen ha haft när det var is och snö.
 • Titta i skåpet för kvarlämnade grejer i köket i servicehuset. Det finns en skåp där man lagar mat som innehåller massor av saker som andra lämnat kvar, mat alltså. Vi hittade salt där som vi använde. Finns gryner, soppor och liknande. Värt att titta. Vi lämnade kvar vår sprit från spritköket där också.
 • Ha med dig några andra skor än kängorna. Känslan att ta av sig kängorna efter bestigningen, byta strumpor och ta på sig gympaskor var underbar. Ett par sandaler eller typ badskor får man lätt med i packningen och väger inte mycket. Smidiga att sätta på sig när man ska gå mellan stugorna på fjällstationen. Var lite bökigt med knytskor faktiskt.
 • Köp på dig den maten du har tänkt laga, barer och godis i Kiruna. Det finns en del på fjällstationen men det är väldigt dyrt!!
 • Frukostbuffén på fjällstationen är superbra och den rekommenderar jag verkligen!!! 🙂
 • Vi tyckte det var jättebra att ha en hotellnatt bokad i Kiruna innan hemfärden. På så sätt kunde vi ta vandringen tillbaka till Nikkaluokta i vårt tempo och behövde inte stressa alls. Man är duktigt mör i både kropp och huvud efter en sån här upplevelse så att pausa en natt på hotellet i Kiruna var underbart!
 • Gå INTE längre än vad du egentligen vågar. Ta INGA risker och chansa INTE. Det är så inte värt det och man måste faktiskt fundera över varför man gör det och för vems skull man tar dessa risker. Man är en vinnare hur långt man än kommer på sin vandring och vädrets makter är ingenting man kan styra över. Att ta sig upp till fjällstationen högt, högt upp i Sverige är jävligt coolt bara det och någonting som många människor aldrig kommer göra. Vandringen är ingen barnlek och dödsolyckor har faktiskt förekommit!
 • Ha mobiler, kameror och powerbanks uppladdade till max och fota, fota allt ni ser! Bilderna är sååå orättvisa och visar inte alls hur vackert det faktiskt är men de kan hjälpa dig och ditt minne att komma ihåg 🙂
 • Tejpa fötter och tår. Vi fick faktiskt, hör och häpna, INGA skavsår eller blåsor. Och då har både jag och min man känsliga fötter. Jag vet att jag alltid får skavsår på lilltårna så där satte jag Compeed redan på morgonen. Vi tejpade även hälarna både under och runt om med sporttejp. Sedan hade jag korta träningsstrumpor underst och långa tjocka strumpor överst. Fungerade superbra!!
 • Vattentäta kängor!! Man kliver i vatten på många ställen.
 • Du behöver absolut inte fylla upp massor utav flaskor med vatten och ta med. Det blir bara jobbigt att bära. Det räcker med en. Det finns mängder av tillfällen att fylla på denna flaska med vatten från naturen. Men efter Kaffedalen tar dessa tillfällen slut så se till att fylla upp till max där.

Lycka till, du har en fantastisk upplevelse framför dig! ❤️

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *