Ska vi vara oroliga?

Idag var det dags för treårskontrollen på BVC för Isabella. Eftersom hon har pratat långa meningar väldigt länge så struntade de i att kolla talet då det fanns så gamla anteckningar om att hon pratar toppen, haha. Så de gick direkt på vägning och mätning istället.

Hon vägde 14,8 kg vilket tydligen var precis på kurvan. Däremot så var hon alldeles för kort och låg låångt nedanför normalstrecket med sina dryga 89 cm. Jaja det är väl ingen fara tänkte jag med tydligen så var det lite oroväckande. Vi blir nu remitterade till någon barnspecialist som ska kolla upp detta och se om något är fel.

Så min fråga är, hur långa var era barn vid 3 år, mest intressant är det med flickor eftersom jag själv har en tjej? Inte behöver jag väl vara orolig, hon har ju ändå vuxit 2 cm sedan 2,5-årskontrollen?

22 kommentarer Lägg till din
 1. Hej!
  Min flicka blir 3 år den 30/1. Hon är 106 cm och väger 20 kilo. De säger att hon följer sin kurva men att hon är väldigt lång. Jag är 180 o hennes pappa 198 så vore konstigt annars med. Tror inte du ska va orolig, alla är olika och har faser där de växer mer eller mindre. Men ändå bra att kolla upp kanske om de ändå känner så. Allt beror väl på också hur du blev bemött idag, visse har ju en oförmåga att beömta folk vilket skapar än mer stress o oro.
  Ha de gott!!

  1. Nej det tror inte jag heller egentligt, blev bara så paff då jag inte upplever henne kort alls. Tack snälla för din kommentar 🙂 Och ja det är superbra att de kollar 🙂

 2. Min pojke är jämngammal, har följt dig sen vi var gravida och beräknade samma dag. Han har varit 90-91cm jättelänge. Men nu i mellandagarna var det som han växte över en natt både jag och min sambo tyckte han kändes så lång och alla byxor var korta. Och poff så var han 95cm. Blir säkert likadant hos er helt plötsligt ?

 3. Min tjej var 97cm vid 3 års kontrollen. Alla växer ju så olika och så länge hon följer sin egen kurva borde väl det inte vara några frågetecken 🙂

  1. Ja men det var ju just det, hon dök ganska kraftigt från sin egna kurva om jag förstod läkaren rätt. Men det är ju bra att de kollar. Jag blev bara så paff då jag aldrig uppfattat henne som kort. Tack för ditt svar 🙂

 4. Min dotter är visserligen 2,5 men vid kontroll förra veckan var hon 88cm, vägde 12kg. Till 3 blir det läkarkoll och har hon inte växt mer då blir det uppföljning. Svårt att säga att du inte ska oroa dig, men tänker det är bra att de följer upp det nu.
  Jag själv stannade i växten runt 9-10år och äter tillväxthormon så är medveten om att mina barn är i ”riskzon” för liknande.

 5. Min dotter blir 3år 9/2, är 110cm och väger 18kg, följer sin kurva men är en bit över ”normal”?

 6. Min dotter blir 3 år om 6 veckor, ej varit på BVC än men mätt själv å hon är 90 cm och väger 13,5 kg. Så inte heller så lång. Vi får se vad de säger på hennes kontroll snart.. har Isabella dippat från tidigare kurva ? Är väl sånt dom kollar på? Å jag har även hört att barn växer som i ”stötar” som en annan också skev här. Hoppas det inte är någon fara, men det lär det inte va! Alla växer så olika tänker jag.

  1. Ja jag fattade det som att hon dök från sin egna kurva och inte bara ”normalkurvan”. Jag hoppas hon får en spurt snart och växer massor. Ja men då är ju våra tjejer väldigt lika i längden. 🙂 Tack för svaret!

 7. Vår dotter blev skickad till barnspecialist efter 2,5årskontrollen då hon ”hoppat ner” två längdkurvor på ett år. Hon har dock alltid följt sin viktkurva. Hos läkaren hamnade hon under tillväxtutredning då man misstänkte att hon kanske saknade tillräckligt med tillväxthormon. Man misstänkte inte att hon inte tog upp tillräckligt med näring eftersom hon alltid följt sin viktkurva. Utredningen innefattade en hel del blodprover vilket va lite jobbigt som förälder men vår dotter skötte de exemplariskt och pratar fortfarande om att hon vill gå till läkaren trots att själva provtagningsprocessen var väldigt svår och utdragen då hon är svårstucken. Efter ca 1månad (i förra veckan faktiskt) så fick vi svaren och allt är normalt! ? Hon är sannolikt lite kortare än snittet men vi håller tummarna för att hon gör en växtspurt snart. De kommer inte utreda mer i nuläget men kommer fortsätta hålla koll så att hon inte fortsätter dippa alt plana på längdkurvan. Ska på 3årskontroll i februari men av de vi mätt i vikt och längd här hemma verkar hon ligga extremt lika er dotter ? Håller tummarna för att ni får bra hjälp och att allt är ok även för er dotter!

  1. Men så jobbigt! Alltid tufft att se sina barn gå igenom sådant. Men låter ju likt min dotter för hon ligger superbra på vikten, det är bara längden som inte vill hänga med. Tack snälla för din kommentar, skönt att läsa om någon som fått bra resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *