Mitt bästa saffranstips – Saftiga saffransbullar med smörkrämsfyllning

Dessa saffransbullar är helt otroligt goda och dessutom lätta att göra. Perfekta till adventsfikat eller luciafirandet 🙂

img_1519

img_1258

Fyllning

150 g smör, rumsvarmt

1,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Deg

0,5 g saffran + 1 tsk strösocker

50 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm

1,5 dl strösocker

0,5 tsk malen kardemumma

1 krm salt

3 ägg

225 g smör, rumsvarmt

12-14 dl vetemjöl

Dekorering

1 ägg

GÖR SÅ HÄR

Fyllning:

Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i minst en timme.

Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör  och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt.

Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.

Pudra florsocker över bullarna.

Klara och redo att ätas! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *