Dessa saffransbullar är helt otroligt goda och dessutom lätta att göra. Perfekta till adventsfikat eller luciafirandet 🙂
Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
Deg
0,5 g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1,5 dl strösocker
0,5 tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12-14 dl vetemjöl
Dekorering
1 ägg
GÖR SÅ HÄR
Fyllning:
Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker till fyllningen i en skål. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik och ställ den i frysen i minst en timme.
Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 30 bitar. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar ställda på en plåt.
Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle. Låt bullarna jäsa i ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 7-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Pudra florsocker över bullarna.
Klara och redo att ätas!