Livrädd att äventyret på Kebnekaise ska bli förstört

Sedan jag var gravid har jag haft en mens och den kom exakt en vecka efter att jag hade stoppat in min kopparspiral. Om den har planerat att bli regelbunden så ska den dyka upp nu när som helst, typ imorgon. Jag har alla känningar man kan ha – huvudvärk, extremt svullen mage, trött och sugen på massa olika saker hela tiden. Usch och fy för denna delen av att vara kvinna. BLÄ!

I alla fall – jag är LIVRÄDD att jag ska ha mens när vi ska bestiga Kebnekaise. En tanke som ganska nyligen slog mig och jag vet inte vad jag ska göra ifall det blir så. Jag är körd isåfall. Vadå tänker ni kanske nu? Mens är väl inte hela världen..? Jo för mig är det ju det. Jag förblöder ju nästintill när jag har mens.

Jag har alltid blödigt massor (!!) och haft extremt kraftig mensvärk varje gång jag har mens. När jag gick på p-piller eller annat preventivmedel med hormoner i så blödde jag mer normalt. Tyvärr så fungerar inte hormoner något bra för mig då det efter ca ett år gör så att jag istället blöder konstant tills jag byter preparat. Därför har jag nu kopparspiral, som sägs göra att man blöder kraftigare och har mer mensvärk. Jag har dock precis lika mycket som jag har i vanliga fall när jag inte trycker i mig hormoner. Men det är i alla fall extremt som sagt.

Känsliga läsare rekomenderas nu för att sluta läsa men så ni ska förstå hur stort mitt problem är så kan jag säga att den största tampongen blöder igenom på max 20 minuter. På nätterna räcker inte största tampongen + största bindan utan jag måste gå upp flera gånger varje natt och byta. Jag är ju ändå uppe och kissar så det brukar lösa sig 😉

Men som ni nog förstår så behöver jag ha väldigt nära till en toalett när jag har mens och när vi bestiger Kebnekaise kommer det ju absolut inte vara så. Ska jag byta tampong en gång i halvtimmen så kommer det ta sjukt lång tid att vandra upp och ner och dessutom så ska jag byta tampong i det fria fullt synlig för alla??!! FY!!! Känns ju sådär ärligt talat….

Någon där ute som har samma problem vid mens som jag och som har någon slags lösning? Tar tacksamt emot ALLA tips! 🙂

 

7 kommentarer Lägg till din
  1. Har du testat Primolut Nor? De pillren tar man 2 dagar innan beräknad mens och på det viset kan du skjuta på mensen så att du slipper den under resan. Har funkat toppen för mig!

  2. Precis som de ovan skriver, använd menskopp! Fungerar hur smidigt som helst och klarar dessutom mer blod än en tampong. I slutet av mensen när blödningen minskat kan man ha den inne många timmar utan att byta. Har man inte tillgång till vatten precis bredvid sig går det t ex att sprita av händerna så att man har rena händer och sedan tömma ur och torka av utsidan med papper innan man sätter in igen. Man tjänar in kostnaden väldigt snabbt dessutom…

  3. Ring barnmorskan eller kvinnohälsan, förklara läget och få utskrivet primolut-nor. Skulle absolut inte vilja stå där i klättringen som du säger, liksom det skulle vara ett riktigt störningsmoment när man har berg att bestiga:) Jag fick utskrivet över telefon innan en utlandsresa. Hade inte ens regelbunden mens (men det sa jag inte till henne?) Så åt jag dom innan samt hela veckan vi var utomlands ”utifallatt”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *